Προσοχή! Αυτά τα κοινωνικά επιδόματα είναι ακατάσχετα

Μια σειρά από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο ακόμη
κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως «ακατάσχετους».

Αυτό ξεκαθαρίζεται σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν κατάσχονται μια σειρά από επιδόματα.

Τα ακατάσχετα επιδόματα είναι:
Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,
Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης,
Η διατροφή ανήλικου τέκνου
Τα προνοιακά επιδόματα
Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε τέτοια επιδόματα κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου-οφειλέτη του Δημοσίου, αυτός θα πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για περιορισμό της κατάσχεσης, ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν.

Σημειώνεται ότι, στα επιδόματα που μπορούν να γλιτώσουν την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα στήριξης τέκνων, ούτε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 700.000 οικογενειάρχες. Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετα» στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγησή τους.

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET.

newsbomb.gr



Σχόλια