Πωλούνται διαμερίσματα σε τιμή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σοκ στην κτηματαγορά προκάλεσε η ανάρτηση των τιμών πώλησης των ακινήτων στην ιστοσελίδα του
υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

 Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι πέρα για πέρα αληθινές σημειώνοντας ότι 8 στα 10 ακίνητα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς μαύρο χρήμα. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και τις τεράστιες ανάγκες των νοικοκυριών που πωλούν τα σπίτια τους σε τιμή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την μήνιν των μεσιτών αστικών συμβάσεων οι οποίοι τονίζουν ότι τα στοιχεία αυτά βάζουν ταφόπλακα στο επάγγελμα τους. Ολοι πλέον, όπως σημειώνουν θα ζητούν ακίνητα των 5.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών δίπλα από τις τιμές των συμβολαίων να προστεθούν και οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης, καθώς υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι πραγματικά.

Ολες οι ανωτέρω εξελίξεις ανάγκασαν την αρμόδια επιτροπή που σχεδιάζει το αυτοματοποιημένο σύστημα των τιμών των ακινήτων, το οποίο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα συνδέετε με τις πραγματικές τιμές, προκειμένου να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, να αναβάλει τη προχθεσινή συνδρίαση.

Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει στον υπολογισμό των ακινήτων, αλλά ότι η αγορά είναι κατεστραμμένη. Δεν είναι δυνατόν 8 στα 10 σπίτια να χαρίζονται για να καλύψουν ζωτικές ανάγκες των φορολογούμενων για αγορές φαρμάκων, πληρωμή ενοικίων αλλά και για την αποφυγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο που εδώ και δύο χρόνια δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ασχολείται αποκλειστικά και μόνο το πως θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτικές της χώρας, έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι πολίτες στις δύσκολες στιγμές της κρίσης.

Δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται καθημερινά 530 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, να διαλύονται οικογένειες και η κυβέρνηση να αφήνει ανεξέλεγκτο το χάος στην αγορά που μάλιστα η ίδια δημιούργησε ή τουλάχιστον φέρει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Από τα 2000 συμβόλαια που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα 1.600 δείχνουν την κατάρρευση της οικονομίας. Η κυβέρνηση κατάντησε το ασφαλέστερο επενδυτικό προϊόν αυτό των ακινήτων, το απεχθέστερο για όλους τους πολίτες. Στα 1.600 ακίνητα που χαρίστηκαν επί της ουσίας βλέπει κανείς συμβόλαια ακόμα και 20 ευρώ, γεγονός που δείχνει την ανάγκη να απαλλαγεί κάποιος από την περιουσία του. Εχουμε φτάσει στο σημείο διαμέρισμα στην Πατησίων 50 τετραγωνικών μέτρων να ενοικιάζεται έναντι 50 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου.
Τα υπόλοιπα 400 ακίνητα από τα 2.000 που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, είναι νεόδμητα και πωλήθηκαν σε τιμές υψηλότερες αλλά σε κάθε περίπτωση κάτω από τις πλασματικές αξίες των ακινήτων.

Όπως σημειώνουν συμβολαιογραφικά γραφεία, υπάρχουν πολλά συμβόλαια νεόδμητων ακινήτων, που δεν έχουν πέσει ακόμα στο Μητρώο και τελικά θα δώσουν μια διαφορετική εικόνα στο μέσο όρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση για το πώς αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν χωρίς στρεβλώσεις στο νέο σύστημα.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα για το νέο σύστημα αξιών, έχει πάει πίσω και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες στο τέλος του έτους, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια και χωρίς παρατράγουδα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018, με τις νέες αξίες.

liberal.gr

Σχόλια