Άρθρο «καταπέλτης» του Reuters: Τα Μνημόνια σκοτώνουν τα Ελληνόπουλα

1 ΣΤΑ 4 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΖΕΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ - ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ειδήσεις | Ελληνόπουλα: Κόλαφος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το δημοσίευμα του
ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η Ελλάδα στα επτά «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων είναι τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, «ίσως το πιο σκοτεινό σημάδι της οικονομικής καταστροφής στην Ελλάδα είναι ότι οι παραδοσιακά ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί έχουν αρχίσει να καταρρέουν, μετά από χρόνια ύφεσης».
Ενδεικτικά, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, τη στιγμή που το ¼ του εργατικού δυναμικού της χώρας ζει υπό το καθεστώς της ανεργίας και της εξαθλίωσης, ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

«Οι γονείς εξαναγκάζονται να ζητούν την ελεημοσύνη των παππούδων», αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας, παράλληλα το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς ήδη οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν υποστεί δραματικές περικοπές.

Ωστόσο, η πιο σκοτεινή εικόνα που περιγράφει το συγκεκριμένο άρθρο έχει να κάνει με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα για τα ορφανά του πολέμου.

Ένας πόλεμος αλλιώτικος από τους άλλους...

Στο Νηπιοτροφείο φιλοξενούνται συνολικά 25 παιδιά, σε ένα «γυμνό» δωμάτιο με σειρές από ομοιόμορφα κρεβάτια, ενώ υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πόρων η οποία δεν επιτρέπει να αυξηθεί η χωρητικότητα.
Σύμφωνα με το Reuters, ο συγκεκριμένος φορέας «αγωνίζεται πλέον να ανταποκριθεί στον αριθμό των γονέων που στρέφονται σε αυτό αναζητώντας βοήθεια». Και υπογραμμίζεται με έμφαση: «Αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους εκεί όλη την εβδομάδα».

Σε δηλώσεις της στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η πρόεδρος του ιδρύματος, Ηρώ Ζερβάκη, επισημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που σιτίζονται και φιλοξενούνται στο Νηπιοτροφείο έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί.
«Είχαμε περιστατικά με παιδιά που προσπάθησαν να το σκάσουν για να επιστρέψουν στη μητέρα τους», αναφέρει η κ. Ζερβάκη στο Reuters.
«Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις ημέρες, έτσι ρωτούν καθημερινά ''Είναι Παρασκευή;''», εξηγεί η κοινωνική λειτουργός Ανθούλα Ζαρμακούπη. «Ξέρουν ότι η μητέρα τους θα τα πάρει το Σαββατοκύριακο», προσθέτει.
Μερικές φορές όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν. «Έχουμε παιδιά που οι γονείς τους είναι άστεγοι, οπότε είναι δύσκολο να τα πάρουν το Σαββατοκύριακο», επισημαίνει η ίδια.

Αυτή και μόνο η εικόνα θυμίζει γεγονότα μιας άλλης εποχής. Τότε ήταν ένας πόλεμος με όπλα και σφαίρες. Τώρα είναι μια εν ψυχρώ οικονομική δολοφονία. Και το μεγαλύτερο θύμα της είναι τα Ελληνόπουλα.

Ειλικρινά, αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση της «περήφανης διαπραγμάτευσης»...

newsbomb.gr

Σχόλια