«Κατάθεση ψυχής» από τον επιχειρηματία Δημήτρη Ραψωματιώτη στον Περαία Χώρα radionews και τον Γιάννη Καραπανάγο

 Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, η κομβική επιλογή για την ενασχόληση με την ανακύκλωση και  τα απορρίμματα, ο πόλεμος, η οικογένεια και ο
αδιαμφισβήτητα, σπουδαίος της ρόλος στην επαγγελματική επιτυχία και καταξίωση, το «άνοιγμα» στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, το όραμα για ένα Επιμελητήριο «εργαλείο στήριξης και ανάπτυξης του επιχειρείν»
 


«Είμαστε μια οικογένεια δεμένη, με τον αδερφό μου, τους γονείς μας, τα παιδιά μας, όλοι μαζί τα καταφέραμε» είναι η φράση που κρατά κανείς από την συνέντευξη που παραχώρησε στον Περαία Χώρα radionews και τον Γιάννη Καραπανάγο, ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Ραψωματιώτης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017. Η οικογένεια τίθεται ως θεμέλιος και ακρογωνιαίος λίθος μιας πορείας 30 ετών, επιτυχημένης , σίγουρα όμως όχι στρωμένης με ροδοπέταλα στην πορεία των χρόνων και τούτο αποδεικνύει σαφέστατα και τις γνώσεις και την ικανότητα αλλά και τη διορατικότητα.

Ο Δημήτρης Ραψωματιώτης σε αυτήν τη συνέντευξη μιλά για όλα! Για τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, για το αδιέξοδο και την εναλλαγή στο επιχειρηματικό αντικείμενο, για τον γενέθλιο τόπο του και την αμέριστη στήριξη που δίνει σε αυτόν ο όμιλος Π. &  Δ. Ραψωματιώτη, για τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε στην προσπάθεια να μπει στο χώρο της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων, για την Rap Media που ξεκίνησε «τυχαία», αλλά μετουσιώθηκε σε όραμα για προσφορά και παρακαταθήκη υπεραξιών, για το Επιμελητήριο και τη βούλησή του να μετατραπεί σε ένα ουσιαστικό εργαλείο στήριξης και ανάπτυξης του επιχειρείν.

«Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, πριν από 30 χρόνια, πήρα μια απόφαση. Να μην ασχοληθώ με δημοτικά, με  νομαρχιακά, με περιφερειακά και με καθαρά πολιτικά θέματα και να ασχοληθώ μόνο με το επιμελητήριο, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι το επιμελητήριο είναι ένας επαγγελματικός φορέας που ο μόνος ρόλος που έχει είναι να υπάρχει συνεργασία των επιχειρήσεων και να έχουμε δουλειές. 15 χρόνια ήμουν  στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, ήμουν Γενικός Γραμματέας επί διοίκησης Μουστάκα… Είναι ένας χώρος που τον ξέρω καλά και ΝΑΙ έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχω αναλάβει πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, και γιατί όχι; -  θα το ήθελα- και ένα μοναδικό ψηφοδέλτιο! Δηλαδή, όλοι μαζί οι επιχειρηματίες να ενωθούμε σε ένα ψηφοδέλτιο, γιατί δεν χωράνε, πιστεύω, στο επιμελητήριο, στην επιχειρηματικότητα διαχωρισμοί, πολιτικοί-προσωπικοί ή δεν ξέρω εγώ τι. Να ενωθούμε σε ένα ψηφοδέλτιο και να μπούμε μπροστά στο επιμελητήριο και, αυτό αν θέλετε, ειλικρινά μιλώντας, είναι η προσωπική μου φιλοδοξία.»

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία αλλά και η μετατροπή των Επιμελητηρίων σε Περιφερειακά, δε διέλαθε της προσοχής του κ. Ραψωματιώτη, τουναντίον. Μιλά για τις μεγάλες ευθύνες της νέας Διοίκησης όπως αυτή θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές αλλά και για το μεγάλο στοίχημα, το Επιμελητήριο να μην μετατραπεί σε μια αποκεντρωμένη υπηρεσία. «Είναι η τελευταία φορά που θα γίνουν εκλογές με τα επιμελητήρια τοπικά ανά νομό. Αυτή η Διοίκηση θα έχει την ευθύνη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να δημιουργήσει το επόμενο βήμα, γιατί την επόμενη φορά οι εκλογές θα είναι περιφερειακές, δηλαδή θα υπάρχει ένα επιμελητήριο Πελοποννήσου. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να υπάρχει στο επιμελητήριο μια Διοίκηση τέτοια που θα διεκδικήσει πράγματα, να μην αφήσουμε όλες τις υπηρεσίες να μεταφερθούν στην Τρίπολη και να γίνει το Επιμελητήριο στο κτίριο της Κορίνθου απλά ένα ΚΕΠ, να κάνει δηλαδή μια διεκπεραίωση! Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτή η διοίκηση να έχει μια δυναμική, να έχει επιχειρηματίες οι οποίοι να «στέκονται», για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε.»

Από το συσκευαστήριο φρούτων στην ανακύκλωση και τα απορρίμματα 

Πως όμως έφτασε ο Όμιλος Π. & Δ. Ραψωματιώτη να είναι αυτός που είναι σήμερα; Ο Δημήτρης Ραψωματιώτης γυρνά το χρόνο στο 1992 , τότε που η οικογένεια είχε δημιουργήσει στο Μπολάτι συσκευαστήριο φρούτων, μια δραστηριότητα η οποία κορέστηκε, οδήγησε σε αδιέξοδο, ωστόσο πριν οι εξελίξεις οδηγήσουν στην καταστροφή, με διορατικότητα και επιχειρηματικό «δαιμόνιο» οι αφοί Ραψωματιώτη, το 2006, αλλάζουν ρότα και αντικείμενο και μπαίνουν στο χώρο της ανακύκλωσης, έναν χώρο ο οποίος τους πολέμησε, σήμερα ωστόσο αναδεικνύονται κραταιοί. «Με το κομμάτι της ανακύκλωσης δεν είχε ασχοληθεί κανένας το 2006, δεν το ήξεραν, κανένας δεν το έβλεπε επαγγελματικά στην επαρχία. Εμείς, με την εμπειρία που είχαμε στο διεθνές εμπόριο, τις γνώσεις και καταγράφοντας τις ανάγκες, το πιστέψαμε σαν αντικείμενο! Περάσαμε και εκεί μία περίοδο αρκετά σημαντική, 3 χρόνια δυσκολιών και προβλημάτων, πόλεμο ουσιαστικά - να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους - γιατί κάποιοι άνθρωποι εκεί, τοπικοί, για τους δικούς τους λόγους, ταύτισαν την ανακύκλωση με τα σκουπίδια. Αντέξαμε, ευτυχώς οικογενειακά ήμασταν δεμένοι και αυτό είναι και το πιο σημαντικό για μας, ότι είμαστε μια οικογένεια δεμένη, μαζί με τον αδερφό μου, τους γονείς μας, τα παιδιά μας, όλοι μαζί καταφέραμε – αντέξαμε αυτή την περίοδο. Έτσι άρχισε σιγά σιγά το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών) να λειτουργεί.

Συνεργαστήκαμε με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με όλους τους Δήμους της Κορινθίας και τα υλικά των μπλε κάδων μας τα έφερναν οι δήμοι στους χώρους μας – στις εγκαταστάσεις μας, και εκεί κάναμε τη διαλογή και κάναμε ανάκτηση υλικών, χαρτί, πλαστικά, γυαλί, μέταλλα και έτσι ένα σλόγκαν που τότε εκείνες τις εποχές λέγαμε – έλεγα, είναι· «Έχουμε τη δύναμη να δίνουμε ζωή εκεί που φαίνεται να μην υπάρχει», δηλαδή από τα σκουπίδια, από ένα υλικό το οποίο είναι πρόβλημα, εμείς από εκεί ανακτούσαμε υλικά τα οποία τα δίναμε ως πρώτη ύλη στις βιομηχανίες. Έτσι λοιπόν τους δίνουμε ζωή. Με αυτή τη λογική συνεχίσαμε, σιγά σιγά μπήκαμε στο κομμάτι της Κομποστοποίησης, δηλαδή και της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων για παραγωγή κομποστ, αδειοδοτήσαμε πρώτοι στην Πελοπόννησο μονάδα κομποστοποίησης, αδειοδοτήσαμε πράσινο σημείο, ένα σταθμό μεταφόρτωσης και ένα σταθμό προσωρινής αποθήκευσης που εκείνη την περίοδο ήταν ο μοναδικός νόμιμος χώρος προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων, μετά αδειοδοτήθηκε το Ξυλόκαστρο. Αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο οι μόνοι νόμιμοι χώροι είναι το Ξυλόκαστρο προφανώς, είναι όμως όχι προσωρινής εναπόθεσης, τελικής εναπόθεσης. Προσωρινής εναπόθεσης είναι ο χώρος ο δικός μας στο Μπολάτι. Σε επόμενη φάση ξεκινήσαμε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας όπου αδειοδοτήσαμε και εκεί έναν χώρο, άρα  αυτή τη στιγμή αυτοί οι δύο χώροι είναι οι μόνοι νόμιμοι αδειοδοτημένοι  στην Πελοπόννησο, και ξεκινήσαμε, πλέον, εκτός από τα ανακυκλώσιμα υλικά, εκτός από τα υλικά του μπλε κάδου, να διαχειριζόμαστε και τα οργανικά. Στην πορεία αδειοδοτήθηκε και η μονάδα μας και για τη διαχείριση και το σύνολο των απορριμμάτων δηλαδή και του πράσινου κάδου. Παράλληλα με το πράσινο σημείο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε συμβάσεις - συνεργασίες και για τα άλλα υλικά, για τα άλλα συστήματα ανακύκλωσης όπως είναι ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, τα λάδια, τα αυτοκίνητα, τα τηγανέλαια και μια σειρά άλλα υλικά τα οποία δεν είναι σε συστήματα ανακύκλωσης, όμως είναι ανακυκλώσιμα υλικά, σιγά σιγά προσπαθούμε και νομίζω ότι έχουμε φτάσει σχεδόν να μπορούμε να καλύψουμε τη νόμιμη διαχείριση του συνόλου των μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Ερώτηση:  Πολύ μεγάλη επιτυχία αυτή σήμερα κύριε Ραψωματιώτη όπως την περιγράφετε, ο πόλεμος συνεχίζεται; Επειδή αναφέρατε την λέξη πόλεμος στην αρχή – στην έναρξη της λειτουργίας αυτών των δραστηριοτήτων σας που πλέον σήμερα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας.

«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν μπει μπροστά εκείνες τις εποχές κατάλαβαν και είδαν τη διαφορά, είδαν ότι τελικά αυτά που έλεγαν ήταν ψέματα. Κατάλαβαν ότι πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα, έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά το βλέπουν και το πιστεύουν το θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι κρατάνε σιωπηρή στάση και επειδή πάντα θα υπάρχουν τα προσωπικά, πάντα θα υπάρχουν πιθανόν τα πολιτικά, πάντα θα υπάρχουν τα ανταγωνιστικά – επιχειρηματικά, υπάρχουν προφανώς άνθρωποι οι οποίοι θα ήταν ευχαριστημένοι αν μπορούσαν να μας βρουν κάπου εκτεθειμένους για να μπορέσουν να μας πολεμήσουν. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε μαθημένοι για κάτι τέτοιο, δεχόμαστε κατά διαστήματα βολές αλλά νομίζω, το ότι συνεχίζουμε και δουλεύουμε και αυτή τη δύσκολη εποχή που όλες οι επιχειρήσεις συρρικνώνονται, εμείς προχωράμε, κάνουμε επεκτάσεις και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με αρκετούς Δήμους ανά την Πελοπόννησο, γιατί οι προτάσεις που δίνουμε, οι φάκελοι που καταθέτουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, δεν δέχονται ενστάσεις, έχουν γίνει αποδεκτοί από τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης και έχουν γίνει αποδεκτές και από τους ελεγκτές - επιτρόπους, έτσι ώστε γίνονται οι πληρωμές από τους Δήμους, που σημαίνει ότι δείχνει το πράγμα εκ του αποτελέσματος, από όλους αυτούς τους ελέγχους, ότι η πρόταση μας είναι ολοκληρωμένη, νόμιμη και σωστή, άρα επίσημα και νόμιμα δεν μπορεί κάποιος να μας πολεμήσει. Ύπουλα ή δεν ξέρω εγώ με κανέναν άλλο τρόπο, μπορεί.»

Ο γενέθλιος τόπος και η μεγάλη στήριξη στον αθλητισμό

Γεννημένος στην Στιμάγκα ο κ. Δημήτρης Ραψωματιώτης ζει τα τελευταία 30 χρόνια στο Βραχάτι. Η μεγάλη του αγάπη για τον γενέθλιο τόπο του αλλά και το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης οδηγούν τον ίδιο και τον Όμιλο σε ουσιαστικές κινήσεις στήριξης ενεργειών και σωματείων, ιδιαίτερη μνεία, βέβαια, γίνεται στον αθλητικό χώρο όπου βλέπουμε την Rap Group  να στηρίζει και να επιχορηγεί τοπικά σωματεία.  «Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι ένα κομμάτι που το βλέπουμε πολύ σοβαρά βρισκόμαστε δίπλα σε αυτές τις σωστές - σοβαρές προσπάθειες και ο αθλητισμός όταν γίνεται με αγάπη, με  μεράκι και με όρεξη από τα νέα παιδιά της περιοχής θέλει στήριξη και για αυτό είμαστε δίπλα και σε αυτές τις προσπάθειες.»

Το άνοιγμα στα ΜΜΕ και η γέννηση της Rap Media

Η συνέντευξη στον Περαία Χώρα radionews δόθηκε με αφορμή τα γυρίσματα της εκπομπής «Καθημερινότητα», εκπομπή αφιερωμένη στην Περαχώρα. Ήταν μια ακόμα απόδειξη των όσων η νέα κίνηση των αδερφών Ραψωματιώτη πρεσβεύει, το άνοιγμα στα ΜΜΕ με την δημιουργία της Rap Media, για ανάδειξη όλων εκείνων που για χρόνια είχαν παραμεληθεί, για την δημιουργία μιας παρακαταθήκης υπεραξιών! «Έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε τέτοιους χώρους, να αναδείξουμε  τέτοιες προσπάθειες και να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που πραγματικά αγωνίζονται για να προσφέρουν και για αυτό είμαστε δίπλα σας, είμαστε δίπλα στους συλλόγους της Περαχώρας, είμαστε δίπλα στην Περαχώρα και μπορούμε να βοηθήσουμε και να αναδείξουμε καλές προσπάθειες.» σημείωσε ο κ. Ραψωματιώτης αποκαλύπτοντας πως η ενασχόλησή του με το χώρο των ΜΜΕ προέκυψε… τυχαία! Η ενασχόληση μου με την MEDIA, με τα ΜΜΕ ήταν σχεδόν τυχαία. Στην αρχή με την μεταβίβαση ενός  ραδιοφωνικού, τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, το οποίο έμεινε ανενεργό για 2 χρόνια. Σιγά σιγά όμως αφού  μπήκαν και σε μία σειρά,  άρχισαν να δουλεύουν και οι εταιρίες και η δουλειά μας  πήγαινε – είχε πάρει καλό δρόμο – καλό βήμα και η ψυχολογία μας ήταν θετική και ο χρόνος άρχισε να μένει, θέλησα μέσα από αυτό το εργαλείο, την εταιρία της επικοινωνίας και το ραδιόφωνο να το επεκτείνω και τελικά να μπούμε και σε μία λογική της συμμετοχής και της προσφοράς. Γι’ αυτό και όλα τα μέσα που αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε ραδιόφωνο, σε WebTV και σε άρθρα και σε κείμενα είναι καθαρά θεματικά, είναι περιβάλλον, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα, προσπαθούμε και κρατάμε απόσταση από τα πολιτικά, από τα τοπικά, δημοτικά, κομματικά και από όλον αυτόν το χώρο, όχι γιατί έχουμε κάποιο πρόβλημα με αυτούς που ασχολούνται ή γιατί εμείς δεν είμαστε κάπου τοποθετημένοι, αλλά επειδή υπάρχουν κάποιοι άλλοι που ασχολούνται, το κάνουν αυτό επαγγελματικά. Δεν υπάρχει λόγος / δεν υπήρχε λόγος να μπούμε και εμείς σε αυτό το χώρο. Μπήκαμε λοιπόν σ’ έναν χώρο που δεν είναι τόσο δημοφιλής (εμπορικός) ούτε και οικονομικά αποτελεσματικός αλλά όμως δίνει ένα συναίσθημα, μας γεμίζει γιατί κάνουμε το χόμπι μας, έτσι ξεκίνησε, έτσι πήγε λοιπόν. Ξεκίνησε μία πολύ καλή συνεργασία με τρεις δημοσιογράφους, καταξιωμένους και αξιόλογους στην Κορινθία, την Τζένη Σουκαρά, τον Νίκο Νικολόπουλο και την Χριστίνα Τσιορωτά, νομίζω ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κορινθία, και σιγά σιγά λοιπόν αρχίζουμε και χτίζουμε. Προσφέρουμε και παρουσιάζουμε. Προσφέρουμε το μέσο, τα μέσα μας, τους ανθρώπους μας, τους τεχνικούς μας, για να παρουσιάσουμε καλές πρακτικές και καλές προσπάθειες στην Κορινθία. Προσπαθούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε τους σοβαρούς και τις αξιόλογες προσπάθειες και να τις παρουσιάσουμε, γιατί δεν προσμένουμε κάτι, προσμένουμε να έχουμε αυτή την ευχαρίστηση και πιστεύουμε ότι το προϊόν που βγάζουμε  - την εκπομπή- είναι  κάτι το οποίο θα παίρνει υπεραξία, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι ή να βγάλουμε μια είδηση σήμερα πρώτοι και αύριο να μην ασχολείται κανείς με αυτό, εμείς θέλουμε να παρουσιάζουμε, οι εκπομπές μας και τα προϊόντα μας να είναι τέτοια, τα οποία θα παίρνουν υπεραξία με το χρόνο.»

Η συνέντευξη έκλεισε με ευχαριστίες εκατέρωθεν και τον κ. Δημήτρη Ραψωματιώτη, αναγνωρίζοντας το μεράκι στην προσπάθεια που κάνει ο κ Γιάννης Καραπανάγος ,να δηλώνει πως τέτοιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θέλει να συνεργάζεται. 



 

Σχόλια