Πετρόπουλος: Κάποιοι θέλουν να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές!

Προτροπή προς όλους τους ασφαλισμένους και τις επαγγελματικές ενώσεις των εργοδοτών να καταβάλουν στο ασφαλιστικό σύστημα τις εισφορές
που αδυνατούσαν να καταβάλουν τα προηγούμενα χρόνια, απηύθυνε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.


Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, με θέμα τις «εξελίξεις και προοπτικές στο ασφαλιστικό», ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο νόμος που ψηφίσαμε τον Μάιο, βάζει τα πράγματα σε μία βάση δίκαιης αντιμετώπισης και επαναφέρει στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας που είχε αποκλειστεί απ' αυτήν».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αυτό επιτυγχάνεται με το ύψος της εισφοράς, που συνδέεται πλέον με το καθαρό εισόδημα. Το να καταβάλλονται εισφορές με βάση το καθαρό εισόδημα, καθιστά εφικτή την καταβολή τους, παρατήρησε ο κ. Πετρόπουλος.

Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εκτίμησε ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από εκείνους που δεν κατέβαλαν μέχρι τώρα ασφαλιστικές εισφορές, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι περίπου 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, επειδή οι εισφορές ήταν πολύ υψηλές.

Υπενθυμίζεται ότι βάση υπολογισμού των εισφορών θα αποτελέσει το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση επαγγέλματος και η βάση υπολογισμού της μηνιαίας εισφοράς είναι εφεξής το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχετικά με το νέο σύστημα καταβολής εισφορών, ειδικά όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Πετρόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών. Παράλληλα, ωστόσο, έκανε λόγο για «ρύθμιση και αντιμετώπιση των ακραίων συνεπειών», οι οποίες όπως παρατήρησε οφείλονται και στο γεγονός ότι για το 2017 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2015, καθώς είναι το τελευταίο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος.

«Σε κάποιους μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί το εισόδημα. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Δεν αφορά όμως τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων», διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016, θα μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του έτους, και να συμψηφιστούν ή να αναζητηθούν οι όποιες διαφορές θα προκύψουν. «Κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί μειώθηκαν οι εισφορές και θα πάρουν μειωμένη σύνταξη. Πολλοί ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα να καταβάλουν παραπάνω εισφορές, για να μπορούν να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις», σημείωσε.

Τέλος, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, υπενθύμισε επίσης και την δυνατότητα μερικής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μία ομάδα ατόμων προσπάθησε να εισέλθει στο χώρο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της στις ακολουθούμενες πολιτικές.

madata.gr


Σχόλια