Νεμέα: Ανοικτή για το κοινό η Ιερά Μονή Παναγίας Βράχου - ΦΩΤΟ

Άποψη του εσωτερικού, του καθολικού
 Επισκέψιμη κι ανοιχτή στο κοινό η Ιερά Μονή Παναγίας Βράχου Νεμέας.

Ολοκληρώθηκε το έργο: Αποκατάσταση - Αναστήλωση της Ιεράς Μονής

Παναγίας Βράχου Νεμέας.


 Η ανάδειξη της Ιεράς Μονής Παναγίας Βράχου, η οποία είναι πλέον είναι επισκέψιμη, έγινε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.






Τύπος έργου: Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς






Εξωτερική όψη


Ιστορία:
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας βρίσκεται σχεδόν στη μέση ενός κατακόρυφου μετώπου βράχου του όρους Πολυφέγγους. Αρχικά υπήρχε ένα σπήλαιο, από όπου έτρεχε νερό, αγίασμα το οποίο οδηγούνταν σε δεξαμενή. Στη συνέχεια, στην προέκταση του σπηλαίου κατασκευάστηκε Ναΐδριο και αργότερα τα κελιά των Μοναχών και βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη, καμαρωτή με τη δυτική της πλευρά να αγγίζει τον βράχο και την αριστερή να στηρίζεται σε τοίχο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Ασκηταριό του Πολυφέγγους που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα σε σπηλιά σε μια από τις κορυφές του Πολυφέγγους, με τοιχογραφίες της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου, του 11ου - 12ου αιώνα. Η Επισκοπή Πολυφέγγους ήταν μια από τις πολλές Επισκοπές της Μητροπόλεως Κορίνθου.

Ο Ναός θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 13ο μ.Χ. αιώνα και η Μονή τον 17ο μ.Χ. αιώνα. Ιδρύθηκε το 1631 μ.Χ. με άδεια της Υψηλής Πύλης. Τα πολλά όμως μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, με πλούσια διακόσμηση, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν αποκαλυφθεί στη Μονή, δίνουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην ίδια θέση υπήρχε Παλαιοχριστιανική κατασκευή, η οποία δύναται να αναχθεί το 6ο μ.Χ. αιώνα.

Η μελέτη της Μονής θα δώσει ιδιαίτερα στοιχεία για την περιοχή του Αγίου Γεωργίου (Νεμέα) και την ύπαρξη της στην ιστορία.

Η Μονή είχε μεγάλη συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Εκεί έβρισκαν ασφάλεια οι αγωνιστές του 1821. Η παροχή νερού ήταν συνεχής και τροφοδοτούσε τη Μονή και τους επισκέπτες της. Η προσπέλαση σε αυτήν ήταν αδύνατη.

Το Ιερό Τέμπλο της Μονής ήταν επίχρυσο, η δε Ιερή Εικόνα της Παναγίας του Πάθους φυλάσσεται σήμερα, μέχρι πέρατος των εργασιών, στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Δεξιά και αριστερά της μορφής Της και στο επάνω μέρος έχει ζωγραφισμένους δυο Αγγέλους γονυπετείς, φέροντες και σύμβολα του Πάθους.


Πηγή με αγίασμα






Σχόλια