Ο αρχαιολόγος St. Miller αναβιώνει την αρχαία δόξα της Νεμέων Αγώνων

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της  Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας η επίσημη ανακοίνωση της 6ης Νεμεάδας.
Πρόκειται για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων από το Σύλλογο για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων και από τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ, τον επικεφαλής της
ανασκαφικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου  Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, που πραγματοποιείται από το 1974.

Την ανακοίνωση για την αναβίωση των αγώνων από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου 2016 στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας έκανε ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Καλαντζής και ο Βασίλης Φουρλής πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης». Ο «Οφέλτης» ιδρύθηκε το 2004 με στόχο την υποστήριξη του έργου του καθηγητή Μίλλερ με σκοπό την αναβίωση των αγώνων,  την αναστήλωση του Αρχαίου Ναού του Δία αλλά και της Στοάς που οδηγεί στο αρχαίο στάδιο.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λαπατά «Πέρασμα στην Ιστορία» για τη Νεμεάδα του 2012.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα neurope.eu o κος Μίλλερ επισημαίνει τον εθελοντισμό όσων εργάζονται για την αναβίωση των αγώνων, την κατάθεση του ελεύθερου χρόνου και των χρημάτων τους αλλά και την έντονη συναισθηματική τους φόρτιση απέναντι στο επίτευγμα της διοργάνωσης κάθε Νεμεάδας.
Σκοπός της Αναβίωσης των Αγώνων είναι να γίνουν θεσμός σε μια περιοχή που είναι ήδη γνωστή για τον πρώτο άθλο του Ηρακλή: Το λιοντάρι της Νεμέας. Ο καθηγητής Μίλερ σημειώνει πως η Αναβίωση γίνεται όλο και πιο γνωστή στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό  και όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται στους Αγώνες κάθε φορά.
Και συνεχίζει : "Το πρόβλημά μας τώρα είναι  ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τι θα συμβεί αυτή τη φορά. Την τελευταία φορά είχαμε πάνω από 1.000 δρομείς και κάναμε ότι χρειαζόταν για να τους δώσουμε την ευκαιρία να τρέξουν. Αν έχουμε 1.500 δρομείς, και θα μπορούσαμε, δεν ξέρω αν θα είναι δυνατό να το κάνουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν βγει ο ήλιος».
Η ελληνική οικονομική κρίση, το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν στον έλεγχο των κεφαλαίων και την απειλή του Grexit έριξαν προσωρινά μια σκιά πάνω από το μέλλον της Ελλάδας και αυτό επηρέασε και τους Αγώνες.
"Ήδη τον Ιούνιο είχαμε 140 ανθρώπους που είχαν εγγραφεί για να τρέξουν. Στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη κρίση με το κλείσιμο των τραπεζών και όλα αυτά απλά «πάγωσαν».  Και οι επισκέψεις στο μουσείο μειώθηκαν 80 %  για σχεδόν ένα μήνα. Στη συνέχεια, όμως, συνεχίστηκαν αμείωτες οι συμμετοχές και το τώρα βρισκόμαστε στις 200 συμμετοχές, "είπε ο Μίλερ.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι πίσω στο παιχνίδι, ο Μίλερ είπε ότι η χώρα δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα ακόμα.

Στην εφημερίδα New Europe o κος Μίλλερ έθιξε και το θέμα της έλλειψης φυλάκων στο Μουσείο, ένα πρόβλημα που διήρκεσε αρκετό καιρό απειλώντας τη λειτουργία του μουσείου. Όμως εξηγεί.
"Αυτό που συνέβη φέτος ήταν ότι τελικά από τον Απρίλιο του 2015 προσλήφθηκαν  16 νέοι φύλακες , 2 κηπουροί και ένας ακόμα υπάλληλος, γεγονός που σήμαινε πια ότι το Μουσείο θα μπορούσε να λειτουργεί από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα. Και στη διάρκεια του έτους, από την πρώτη Απριλίου, το ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο έχει ανέβει πάνω από το 35%, ωστόσο οι συμβάσεις αυτών των ανθρώπων λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου και δεν ξέρω τι θα συμβεί τότε», είπε ο Μίλερ.


 Όπως σημειώνεται από τον Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων (http://nemeangames.org)  ''Στόχος είναι η συμμετοχή για την αναβίωση των Αγώνων που θα γίνουν στο Αρχαίο Στάδιο από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου του 2016 και μάλιστα όπως στην Αρχαιότητα με τις ανάλογες ενδυμασίες''.

Σχόλια