Ερώτηση για το «λουκέτο» στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Για άμεσες ενέργειες ώστε ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα να ανοίξει και πάλι για το κοινό – ο οποίος έκλεισε έπειτα από την συνταξιοδότηση του μοναδικού αρχαιοφύλακα – καλεί με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας τον Υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας.


Ο Χρίστος Δήμας υπενθυμίζει στο σχετικό κείμενο πως το μνημείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα και επιβλητικότερα της χώρας και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου». Στην ερώτησή του ο κ. Δήμας χαρακτηρίζει «ντροπή» την αδυναμία επίσκεψης του χώρου από τουρίστες – ειδικά τα Σαββατοκύριακα – ενώ αναφέρει και το πρόβλημα ασφάλειας του μνημείου. Παράλληλα, ζητάει να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα αλλά και για τον λόγο που ενώ το Υπουργείο γνώριζε για την συνταξιοδότηση του αρχαιοφύλακα δεν προνόησε ώστε να βρεθεί έγκαιρα αντικαταστάτης χωρίς να χρειαστεί να κλείσει ο χώρος του μνημείου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Κλειστός ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων o μοναδικός αρχαιοφύλακας ο οποίος μεριμνούσε για την ασφάλεια και την ομαλή έκδοση εισιτηρίων για το κοινό συνταξιοδοτήθηκε κι έτσι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας παραμένει κλειστός.

Υπενθυμίζεται πως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας που διαθέτει η πατρίδα μας και διακρίνεται για την αρχιτεκτονική και τον διάκοσμο. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και αποδίδεται στον Ικτίνο και πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου». Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Το κιονόκρανο του κίονα αυτού αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα και θεωρείται πρότυπο για όλα τα «Κορινθιακά» μνημεία του ελληνικού, ρωμαϊκού και μεταγενέστερων πολιτισμών. Επόμενο είναι το γεγονός ο ναός να αποτελεί ετησίως πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι σαφές πως η αδυναμία επίσκεψης του χώρου από τουρίστες αποτελεί ντροπή ενώ την ίδια στιγμή εγείρονται ζητήματα ασφάλειας του μη φυλασσόμενου αρχαιολογικού μνημείου. Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο έχει παρατηρηθεί πως επισκέπτες υπερπηδούν την πόρτα της εισόδου για να εισέλθουν στον χώρο και να φωτογραφηθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων και του μνημείου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε αναμένετε και ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα φύλαξης του ναού και να καταστεί άμεσα επισκέψιμο από το κοινό και με πλήρες ωράριο λειτουργίας; Στο μεταξύ με ποιο τρόπο εγγυάται η ασφάλεια του μνημείου;

- Για ποιο λόγο το Υπουργείο – ενώ γνώριζε για την συνταξιοδότηση του αρχαιοφύλακα – δεν προνόησε ώστε να βρεθεί έγκαιρα αντικαταστάτης χωρίς να χρειαστεί να κλείσει ο χώρος του μνημείου;

Σχόλια