Δημοψήφισμα 2015: Τι σημαίνει ένα ΝΑΙ και τι σημαίνει ένα ΟΧΙ

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης απάντησε το πρωί στο καίριο ερώτημα για το δημοψήφισμα και τι θα σημάνει το όχι ή το ναι - μιλώντας στο
Mega.

"Σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου επικρατήσει το «ναι», όλα είναι ανοιχτά. Θα είναι αποδοκιμασία της κυβέρνησης και η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να το σεβαστεί. Θα πάμε στη Βουλή και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι ανοιχτά τα ζητήματα. Από την άλλη η χώρα έχει 100 δρόμους να συνεχίσει το δρόμο της αν επικρατήσει το όχι"

"Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζει ο λαός και ως προς τα θεμελιώδη οικονομικά ζητήματα" σημειώνουν οι Podemos με ανάρτησή τους στο τουίτερ. Στην είδηση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πρότασης των θεσμών, το ισπανικό κόμμα Podemos σημειώνει ότι, "Η γενναία ελληνική κυβέρνηση δίδει το λόγο στο λαό της"

Για το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το σενάριο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται προς συζήτηση.

"Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, θέλουμε να παραμείνει", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ μιλώντας στο Spiegel Online. 
Το σαββατοκύριακο που διανύουμε, γνωρίζαμε εξ αρχής πως θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Ένα (ακόμη) Eurogroup είχε προγραμματιστεί, με το ημερολόγιο ήδη να "γράφει" 27 Ιουνίου και την 30ή Ιουνίου να απέχει "μία ανάσα"... Προέκυψε όμως και... δημοψήφισμα.

Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός, σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς».

«Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.

Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αληθεύει ότι η κ. Μέρκελ είπε το δημοψήφισμα να είναι ευρώ ή δραχμή, ο κ. Παππάς είπε: «Επαναλαμβάνω, όποιος ταυτίζει αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα με την διαρκή φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».

«Παραμένουμε στο ευρώ. Παραμένουμε στην Ευρώπη. Διεκδικούμε μία συμφωνία που να δίνει προοπτική στον τόπο. Αν θέλουμε κάτι άλλο ας το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Οδηγούν μόνο στην καταστροφή» σημείωσε ο κύριος Κουρουμπλής ενώ ο κύριος Λαφαζάνης τόνισε «Ο λαός δημοκρατικά θα απαντήσει και θα πάρει τις τύχες στα χέρια του. Το δίλλημα είναι σαφές: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις βάρβαρες προτάσεις λεηλασίας των πιστωτών. Και η απάντηση του ελληνικού λαού θα είναι ένα συντριπτικό μεγάλο υπερπλειοψηφικό ΟΧΙ. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει ΟΧΙ για να στηρίξει μια περήφανη εθνική κοινωνική προσπάθεια.»

Από την άλλη ο κύριος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τα εξής «Ο μοναδικός τρόπος να έχουμε μια συμφωνία τίμια, είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός να μιλήσει για αυτή. Η τελευταία πρόταση των θεσμών, προφανώς δεν ήταν βάση για μια τίμια συμφωνία. Το ότι θα μιλήσει ο λαός σε μια δημοκρατική χώρα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και ένα μήνυμα για το ότι δεν υπάρχει μόνο μία οικονομική πολιτική και ότι οι εκλογές σημαίνουν κάτι. Ακριβώς αυτό σημαίνει σεβασμό στις δημοκρατικές παραδόσεις της ηπείρου μας. Το δημοψήφισμα είναι σεβασμός στο λαό και στη δημοκρατία. Πρέπει να υπάρχει μια πρωτογενής πολιτική απόφαση απέναντι σε ένα δίλημμα που είναι πάρα πολύ ισχυρό και που θα καθορίσει το μέλλον του λαού μας. Το δίλλημα δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ αλλά ναι ή όχι σε μία συμφωνία που καταβαραθρώνει τη χώρα σε μία σπείρα αργού θανάτου.»

Στα ελληνικά και τα αγγλικά, μέσω twitter, ήρθε η πρώτη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην €ζώνη. Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός (Ενδιαφέρον πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται αυτό!)» έγραψε. 

Στον εκβιασμό απαντάμε με δημοκρατία, επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter. «Στον εκβιασμό απαντάμε με δημοκρατία. Στις μονοπωλιακές αγορές με την θέληση των πολιτών. Στον άγριο νεοφιλελευθερισμό με κοινωνική δικαιοσύνη» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Τις ευθύνες για τη ζωή του, τις έχει πάντα ο ελληνικός λαός. Είναι μια ευκαιρία να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τα παιδιά του και πως σκέφτεται την πατρίδα του. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την πρόταση των δανειστών η οποία καταδικάζει τα παιδιά μου για τα επόμενα 20 χρόνια μα αναζητούν μετανάστευση.» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

«Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός "όχι" στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Το όχι στο δημοψήφισμα αποτελεί ναι στην δημοκρατική Ευρώπη ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Μία ημερομηνία "κλειδί", αφού στις 30 Ιουνίου η χώρα πρέπει να πληρώσει (μαζεμένες) όλες τις δόσεις στο ΔΝΤ για τον μήνα.

Όλα αυτά όμως, ανατράπηκαν την στιγμή που η λέξη "δημοψήφισμα" βγήκε από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού, λίγο πριν τη 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, πυροδότησε την "βόμβα", παίζοντας -κατά πολλούς- το τελευταίο του διαπραγματευτικό χαρτί. Η απόφασή του είναι αναμφισβήτητα ιστορική, ωστόσο το πρόσημο (θετικό ή αρνητικό) θα μπει εκ του αποτελέσματος.

Το ερώτημα για το δημοψήφισμα
Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ
Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η διαδικασία στη Βουλή για το δημοψήφισμα
Για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Βουλής, με την ψηφοφορία να ξεκινά στις 19:00!
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το αποτέλεσμα είναι «ναι» τι θα κάνει στη συνέχεια ο κ. Τσιπρας; Θα παραιτηθεί, αφού είναι υπέρμαχος του «όχι»; Θα προκηρύξει εκλογές; Ή θα μείνει στην κυβέρνηση σεβόμενος την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και θα εφαρμόσει αυτά που σήμερα καταγγέλει;
Επίσης, αν το αποτέλεσμα είναι «όχι» και οι δανειστές εφαρμόσουν το plan B το οποίο σημαίνει χρεοκοπία και grexit θα θεωρήσει ότι είναι εντολή επιστροφής στην δραχμή;

Τι ισχύει για το δημοψήφισμα 2015
α) οροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα,
β) ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας,
γ) η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια,
δ) οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,
ε) επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,
στ) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς,
ζ) η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές, και
η) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Σχόλια