Στο Ναύπλιο η 1η Διημερίδα Αγροτουρισμού, Γαστροτουρισμού και Εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κ. Πόπη Καλκούνου, το μέλος του ΔΟΠΠΑΤ κ.Γαβρήλος καθώς και ο υπεύθυνος της Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού, πραγματοποιησαν συνεντευξη τύπου για την "1η Διημερίδα Αγροτουρισμού, Γαστροτουρισμού & Εναλλακτικών μορφών τουρισμού", που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στο
Βουλευτικό Ναυπλίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

09:30-10:30: Eθελοντικός καθαρισμός στο δρόμο της Καραθώνας, κοντά στο νέο αναρριχητικό πεδίο-Πρωτοβουλία κ. Άρη Θεοδωρόπουλου
11:00: Χαιρετισμός Δημάρχου-Βουλευτικό
11:30-13:30 : Δίωρο σεμινάριο από το μηχανολόγο τροφίμων και ιδρυτικό μέλος της Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού με θέμα ‘Καινοτομία Τροφίμων- Βουλευτικό*
13:30-15:00 : Παρουσίαση τοπικών προϊόντων γευσιγνωσία στο χώρο του βουλευτικού
15:00-16:00: Ιστορική αρχαιολογική ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ναυπλίου με την διπλωματούχο ξεναγό Σμαράγδα Διζέ.
16:15-18:30 : Food tour στο Ναύπλιο, γαστρονομική περιήγηση σε ‘κρυμμένες’ γευστικές γωνιές της πόλης.(Απευθύνεται στους καλεσμένους-ομιλητές της διημερίδας με έμφαση στους δημοσιογράφους γεύσεις) 

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 

09:00-11:00: Ποδηλατική διαδρομή με ποδήλατα του Δήμου Ναυπλίου με συνοδό υπαίθρου από την ομάδα ‘Grecopaths Team’ (Ανοιχτή για όλους τους φίλους ποδηλάτες με τα δικά τους ποδήλατα-συμμετοχές στο τηλ.69330513336933051333)
Eκκίνηση: Δημαρχείο
Διαδρομή: Δημαρχείο-Αρβανιτιά-Καραθώνα-Δημαρχείο
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη με ελάχιστα υψομετρικά
Κύρια σημεία ενδιαφέροντος: Ακρόπολη Ακροναυπλίας, ποδηλασία κατά μήκος της ακτής, υπέροχη θέα στη θάλασσα και των γύρω βουνών, γραφικό εκκλησάκι. Η καλύτερη δυνατή επιλογή για να γνωρίσεις τις κοντινότερες ομορφιές του Ναυπλίου.
11:15: Χαιρετισμός Δημάρχου
11:30: Ομιλία Πρόεδρου Αγροτουρισμού Ελλάδας Νίκου Φραντζεσκάκη- Η γαστρονομία ως αγροτουριστικός τουρισμός
12:00: Ομιλία Πρόεδρου Αγροτουρισμού Πελοποννήσου κ. Πάνου Πούλου- Οι προοπτικές του Τουρισμού Υπαίθρου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:
12:30: Παρουσίαση της Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού από το ιδρυτικό της μέλος και μηχανικός βιοσυστημάτων Πανεπιστημίου Λάρισας κο Χρήστο Μαντά
13:00: Dr Aλέξης Κόντης-Ποτάπιος- Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ-"Ειδικές μορφές τουρισμού - Ειδικές πρακτικές Μάρκετινγκ"
13:30: Σίσσυ Νίκα-Δημοσιογράφος γαστρονομίας και μέλος Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού-‘Η ελληνική γαστρονομία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.’
14:00: Αφροδίτη Καλομάρη-Δημοσιογράφος γεύσης: ‘’Γαστρονομικός τουρισμός - Προκλήσεις και ευκαιρίες’’
14:15:Κατερίνα Ντελιδήμου-foodbloger-Γαστροτουρισμός και προώθησή του
14:30: Έφη Γρηγοριάδου-Συγγραφέας, λαογράφος-Αργολικό Συμπόσιο , ‘Η Μυκηναϊκή διατροφή και η εξέλιξή της’
15:00: Θεοδωρόπουλος Άρης- Οδηγός Βουνού, Εκπαιδευτής Ορειβασίας & Αναρρίχησης, Εκπαιδευτής Εναεριτών και Συγγραφέας. ‘H ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού στην Ελλάδα και στο Ναύπλιο. Το παράδειγμα της Καλύμνου’
15:30: Σταυρούλα Τσιρίκου –Ιδρυτής της ομάδας Grecopaths - Παρουσίαση και έργο της ‘Grecopaths Team’ στο Ναύπλιο 
16:00:Τζένη Μπουλμέτη εκπρόσωπος Mαραθωνοδρόμων Ναυπλίου-Αθλητισμός και τουρισμός
16:30: Παραδοσιακό γεύμα στη ταβέρνα Αλεξάνδρου γη στον Προφήτη Ηλία Ναυπλίου

Σεμινάριο " Καινοτομία Τροφίμων" 

Το δίωρο σεμινάριο θα ξεκινήσει με εισαγωγή στην μηχανική τροφίμων από τον κο Μαντά Χρήστο Μηχανικό τροφίμων της εταιρείας RENOVA-ENG και του εργαστηρίου Πανεπιστημίου Λάρισας. 

Περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν : 

- Μαρινάρισμα πρώτων υλών με χρήση τεχνολογίας κενού. Θα προετοιμαστούν και θα μαριναριστούν τρόφιμα (κρέας, φιλέτα ψαριού, ξηροί καρποί ) με ειδικές μαρινάδες που θα περιλαμβάνουν κρασί, λάδι και σκόνες από βότανα. Η χρήση του μηχανήματος αυτού είναι απαραίτητη για μαρινάρισμα σε πραγματικό χρόνο (30 λεπτά ανά δείγμα) σε αντιδιαστολή με την μέθοδο που χρησιμοποιείται έως τώρα με χρόνο 1-5 μέρες και τα μεγάλα μειονεκτήματα που παρουσιάζει, όπως ο ειδικός χώρος αλλά και τα αυξημένα μικροβιακά φορτία .Θετικό επίσης είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά για την μαρινάδα τα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως τώρα.
- Ομογενοποίηση υγρών με χρήση τεχνολογίας υπερήχων. Θα γίνει ομογενοποίηση 2 υλικών(λάδι- μέλι, κρασί-μέλι, τσίπουρο-μέλι) χωρίς να αυξήσουμε την θερμοκρασία των υλικών. Με την σύγχρονη αυτή τεχνική καταφέρνουμε να κάνουμε ένα 2 εντελώς διαφορετικά υλικά χωρίς να χάσουμε τα αρώματά τους ή την θρεπτική τους αξία που θα είχαμε ως αποτέλεσμα στις ισχύουσες τεχνικές.
- Αντίστροφη και Παγωμένη Σφαιροποίηση υγρών (χυμών φρούτων, ελαιολάδου) για χρήση σε αλμυρή κουζίνα αλλά και σε coctail . Είναι δύο εξεζητημένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διεθνείς κουζίνες αλλά και εταιρείες τροφίμων για να προστατεύσουμε κάποιο υγρό δημιουργώντας σκληρό περίβλημα από το ίδιο το υγρό. 

Όλες οι τεχνικές αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυστηρά ελεγμένα ώστε να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και να μην έχουν χαρακτηριστεί επιβλαβή. Αντιθέτως είναι αποτελέσματα πολυετούς μελέτης και πειραμάτων για την εξέλιξη των ελληνικών τροφίμων και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις πιο καταξιωμένες του κόσμου.

Σχόλια