Εκλογές 2015: Τα ποσοστά για αυτοδυναμία και η επόμενη των εκλογών

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τις κάλπες, μια ανάσα πριν τις πιο κρίσιμες, μεταπολιτευτικά, εκλογές και τα κομπιουτεράκια για τους συσχετισμούς και την αυτοδυναμία, έχουν πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με τον εκλογικό μας νόμο, όσο αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το 3% προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό που απαιτείται από
το πρώτο κόμμα προκειμένου να λάβει την αυτοδυναμία και 151 έδρες.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός:

Αυτοδυναμία — Ποσοστό κομμάτων εκτός βουλής

38.4% — 5%

38% — 6%

37.6% — 7%

37.2% — 8%

36.8% — 9%

36.4% — 10%

36% — 11%

35.6% — 12%

35.2% — 13%



Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, υπενθυμίζουμε ότι δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο η διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Και μία και μόνη ψήφος αν είναι διαφορά τους, το πρώτο κόμμα θα έχει τουλάχιστον 50 έδρες περισσότερες από το δεύτερο.

Ο καθοριστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στο ισχύον εκλογικό σύστημα είναι το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός  Βουλής! Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερο ποσοστό απαιτείται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Για να δούμε πόσες έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό του επί το 250 και το γινόμενο να το διαιρέσουμε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Αυτός ο μαθηματικός τύπος  μας δίνει τις έδρες του κάθε κόμματος.

Ειδικά για το πρώτο κόμμα, το οποίο παίρνει το "μπόνους" των 50 επιπλέον εδρών, βγάζει αυτοδυναμία όταν ο παραπάνω τύπος τού δώσει 101 έδρες, στις οποίες προστίθενται επιπλέον οι 50 του "μπόνους".

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τι ποσοστό θα έπρεπε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει αυτοδυναμία;

Από τη στιγμή που τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είχαν πάρει 6%, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλιζόταν με 38%.

Αν τα αποτελέσματα των εκλογών όμως ήταν ταυτόσημα με εκείνα των βουλευτικών του Μαΐου του 2012, όταν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είχαν συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό του 19% (τον Μάιο του 2012 το "εξωκοινοβούλιο" είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 19,02% και δεύτερη η ΝΔ με 18,85%), αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτο κόμμα θα του αρκούσε ποσοστό 32,7% για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Αν, τέλος, τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο φέτος ήταν υποθετικά αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών επειδή το "εξωκοινοβούλιο" πήρε 17,12%, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα θα πετύχαινε αυτοδυναμία με ποσοστό 33,5%.

Πόσους σταυρούς βάζουμε. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια σημειώνουμε:

1 σταυρό στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες.

2 σταυρούς στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.

3 σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.

4 σταυρούς στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.

Μπορούμε επίσης να μη σταυρώσουμε κανέναν. Το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο και καταμετρείται απλώς στον συνδυασμό.

Ημερομηνίες - κλειδιά για την επόμενη των εκλογών

Μετά τις εκλογές τι; Πως θα προκύψει η επόμενη κυβέρνηση; Πότε πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Συγκεντρώσαμε τις ημερομηνίες κλειδιά, από την επόμενη των εκλογών.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν το πρώτο κόμμα καταφέρει να βγάλει αυτοδυναμία, ή εάν θα πρέπει να λάβει διερευνητική εντολή για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία άλλων κομμάτων.

Περίπτωση αυτοδυναμίας

Στην περίπτωση αυτοδυναμίας τα πράγματα είναι πιο απλά: Το πρώτο κόμμα σχηματίζει κυβέρνηση, συγκροτείται η Βουλή σε Σώμα, εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας (που είναι η πρώτη εκκρεμότητα της νέας Βουλής) και η νέα κυβέρνηση στη συνέχεια ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα:

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου: Συγκροτείται η Βουλή σε Σώμα.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου: Εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής, οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου: Θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν δεν τηρηθούν τα πέντε 24ωρα για να ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι. Στη περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων, πάμε στη δεύτερη ψηφοφορία. Σε αυτή την ψηφοφορία μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία (το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου), κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Σύνταγμα (84Σ), η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Άρα, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.

Περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος (37Σ), αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή για να να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή, με σκοπό να συγκεντρώσει τον αριθμό των τουλάχιστον 151 βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου: Εάν η πρώτη διερευνητική εντολή αποτύχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (διαρκεί επίσης τρεις ημέρες).

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου: Εάν αποτύχει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (διαρκεί επίσης τρεις ημέρες).

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου: Στην περίπτωση που αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές εντολές, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει διάλογο με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής, η οποία όμως θα έχει σκοπό τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας, αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές. Η Βουλή, που θα έχει συγκροτηθεί σε Σώμα στις 5 Φεβρουαρίου, θα πρέπει πρώτα να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (με τη διαδικασία και στις ημερομηνίες που αναφέρονται πιο πάνω) και στη συνέχεια να διαλυθεί.

huffingtonpost.gr

Σχόλια