Έρχεται "κούρεμα" στα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν τα πρόστιμα-«φωτιά» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στους φορολογούμενους.

«Σφεντόνα για τους μικροοφειλέτες και πολυβόλο για τους μεγαλο-οφειλέτες» είπε χαρακτηριστικά αρμόδιο υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στο εξής για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Όπως εξήγησε
, γι’ αυτό το λόγο θα αξιοποιηθούν διατάξεις της νομοθεσίας που έως σήμερα δεν εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων η αγωγή καταδολίευσης για την προστασία του Δημοσίου από μεταβιβάσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών.

Σε δεύτερο επίπεδο, το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων θα επικεντρώνεται, όπως πρόσθεσε, σε οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των προστίμων, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται είναι ήδη υψηλά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ανέρχονται σήμερα σε 10% για δίμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση της οφειλής, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για δύο χρόνια.

Έτσι για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που καθυστερεί να πληρώσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων ύψους 1.000 ευρώ θα του επιβληθεί μετά από δύο μήνες πρόστιμο 100 ευρώ, μετά από ένα έτος 200 ευρώ και μετά από δύο χρόνια 300 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στην απόδοση παρακρατούμενης οφειλής (όπως του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και του ΦΠΑ) επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στο 100% της οφειλής, κάτι το οποίο κρίνεται ως υπερβολικά υψηλό.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέτει ως προτεραιότητα για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ξεκινούν άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών σεμινάρια για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τον έλεγχο των εμβασμάτων, ενώ θα προσληφθούν 500 ελεγκτές μέσω ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι μειώσεις σε όσους δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα περάσουν αυτόματα μέσω του ΤΑΧΙSnet στα εκκαθαριστικά τους, που θα είναι έτοιμα έως το τέλος του μήνα.

real.gr

Σχόλια