Φιάσκο με τις 100 δόσεις: «Είναι όλοι ανίκανοι, αλλάξτε τους»

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το νέο φιάσκο με τις 100 δόσεις για όσους χρωστάνε στην εφορία –μία απόφαση δηλαδή προαναγγελθείσα που δεν προχωράει και έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση χιλιάδες φορολογουμένους- κάνει τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας εφοριακών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, να δηλώνει, πριν λίγη ώρα, στο Newsbomb.gr:
«Πρέπει, εδώ και τώρα, ο πρωθυπουργός να αλλάξει όλη την
ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από Χαρδούβελη μέχρι Σαββαΐδου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν. Είναι ανίκανοι. Έχουν οδηγήσει με αυτή την ιστορία των 100 δόσεων και τις παλινωδίες και καθυστερήσεις τους, σε πλήρη απόγνωση δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει με την εφορία, περιμένοντας τις 100 δόσεις, που όμως δεν έρχονται».

Είναι άγνωστος ο αριθμός των φορολογουμένων, που χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη κάνει με τις εφορίες για τα χρέη τους (από 12 μέχρι 40 δόσεις) γιατί περίμεναν την απόφαση για επιμήκυνση εξόφλησης των χρεών τους σε 100 δόσεις. Δεν πλήρωσαν τις δόσεις που έπρεπε και τώρα έρχονται απαλλοτριώσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων, γιατί πετάχτηκαν εκτός ρύθμισης. Όλοι αυτοί υπολογίζονται περίπου σε 70 χιλιάδες. Και αν σε αυτούς προστεθούν και οι 300 χιλιάδες περίπου φορολογούμενοι, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν έστω και 1 ευρώ στην εφορία, δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο τσουνάμι για τα έσοδα του κράτους, με τον κ. Αλεξιάδη να επισημαίνει στο Newsbomb.gr:
«Στις εφορίες αναμένουμε από μέρα σε μέρα μία δραματική κατάρρευση των εισπράξεων για χρέη που έχουν λήξει και μία νέα καταιγίδα κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων από τις εφορίες του κράτους για όσους χρωστάνε».
Με τα δεδομένα όμως αυτά, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, γιατί δεν γνωρίζει σε πoιο επίπεδο τελικά θα κυμανθούν τα κρατικά έσοδα.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εφοριακών κ. Αλεξιάδης, βαθύς γνώστης των προβλημάτων στο φορολογικό τομέα, περιμένει ότι τελικά η τρόικα θα δεχθεί τις 100 δόσεις, αλλά με πολύ σκληρές και ειδικές προϋποθέσεις, για πολύ χαμηλό ποσοστό χρεών (έως 12-15 χιλιάδες ευρώ) και μόνο για ειδικές περιπτώσεις, ανεργίας των φορολογουμένων ή μηνιαίου εισοδήματος 600-700 ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχόλια