Δεκτές οι τροπολογίες Κ. Κόλλια για τους συνεταιρισμούς και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Δεκτές έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας για τους συνεταιρισμούς και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Οι τροπολογίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό Αθήνας – Αττικής και αφορούν σε βελτιώσεις του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και των μικρών μονάδων, όπως τα ελαιοτριβεία και τα οινοποιεία.

Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε
:
«Την Τετάρτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος έκανε δεκτές, και η Βουλή υπερψήφισε, δύο τροπολογίες που κατέθεσα, σχετικά με βελτιώσεις στο νόμο 4015 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας μικρών ελαιοτριβείων, οινοποιείων και άλλων συναφών μονάδων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. 
Είναι γνωστό ότι ο νόμος 4015 δημιούργησε μεγάλα προβλήματα και διενέξεις στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο. Από την πρώτη στιγμή είχα επισημάνει ότι ο νόμος δεν επρόκειτο να λειτουργήσει και επιβεβαιώθηκα από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν προκειμένου να εφαρμοστεί. Με την τροπολογία που κατέθεσα, δίνονται ικανοποιητικές λύσεις για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και για την εκκαθάριση του τοπίου από τους ανενεργούς συνεταιρισμούς. Επιπλέον, προβλέπονται σημαντικά κίνητρα για την αναδιοργάνωση των Ενώσεων, ενώ επανέρχεται το αφορολόγητο στα πλεονάσματα, γεγονός που θα ωφελήσει τα μέγιστα τα μέλη των συνεταιρισμών, αλλά και θα διευκολύνει την οικονομική λειτουργία των οργανώσεων.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τα ελαιοτριβεία και τα οινοποιεία, λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα αναφορικά με τη χωροθέτηση μικρών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οι οποίες λειτουργούσαν διαρκώς υπό την απειλή προστίμων ή και λουκέτου, καθώς δεν υπήρχε σχετική νομική πρόνοια για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, επιτρέπονται δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης, σχετικές με αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, καθώς και με προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας προέλευσης. Οι διατάξεις θέτουν περιορισμούς που προστατεύουν την ποιότητα ζωής, παράλληλα όμως ενισχύουν την τοπική αγροτική οικονομία. 
Έχω επισημάνει επανειλημμένα ότι το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας πρέπει να δώσει βάρος και προτεραιότητα στον αγροτικό τομέα, τόσο αναφορικά με τον αγρότη και την πρωτογενή παραγωγή, όσο και αναφορικά με τη δευτερογενή μεταποίηση και η τυποποίηση.  Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το υπουργείο έκανε δεκτές τις τροπολογίες διότι πιστεύω ότι μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας οικονομίας και να κρατήσουν ζωντανό τον κοινωνικό ιστό στην ελληνική ύπαιθρο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας κίνητρα και σε νέους ανθρώπους να απασχοληθούν στην ελληνική γη.»

Σχόλια